Scoala online, sau Bau-Baul parintilor

Scoala online este asociata inevitabil cu pandemia, cu frica, cu neputinta, cu lipsurile sistemului educational, cu lipsa conectarii, cu lipsa prietenilor, cu prea mult timp pe ecrane, cu haos la serviciu si cu multe alte frici si neajunsuri care ne-au coplesit in ultimii ani.

Problema insa este ca scoala online pare sa fie o parte a vietii noastre si mai important, a copiilor nostri. E ceva cu care vom trai cel putin in urmatorul an.

De aceea, ce va propun acum este sa luam monstrul asta mare si urat pe care scrie scoala online si sa ne uitam la el cu mintea si cu inima deschisa. Daca e sa va luati un moment si sa va ganditi la ce vi s-a intamplat bun ca urmare a acestui fenomen, ce raspuns apare?

In ceea ce ma priveste, timpul petrecut de copilul meu in online a insemnat timp in plus pe care l-am petrecut impreuna. Timpul este singura resursa pe care nu o putem negocia, iar eu sunt recunoscatoare pentru ca am primit acest timp acasa cu copilul meu, in care am putut sa observ cu adevarat interactiunile dintre el si colegi/profesori, am putut sa ne jucam mai mult impreuna, a fost in puterea mea sa il stiu acasa si in siguranta in mijlocul acestei pandemii. Scoala online m-a provocat sa devin mai flexibila si mai creativa in ceea ce priveste munca de acasa. Pe baietelul meu scoala online l-a invatat sa fie responsabil de munca lui, de a o termina la timp si de a o trimite profesoarelor lui. Eu am intervenit doar tehnic in caz de nevoie. A invatat sa fie mai rabdator pentru ca in online e nevoie sa vorbeasca pe rand si a avut niste profesori care i-au oferit acces la tot felul de resurse online interesante pe care nu cred ca as fi putut sa i le arat eu.

A fost o perioada de vis? Clar nu. Se pot face lucrurile mai bine? Cu siguranta. E ceva ce as alege pentru copilul meu? Nu. Sunt o persoana mai puternica pentru ca am trecut prin asta? DA.

Va provoc acum, sa va ganditi la situatia ipotetica in care o perioada copilul vostru trebuie sa inceapa scoala online. Dar in loc sa se simta acest gand ca o apasare care vine cu tot felul de probleme, imaginati-va ca sunteti un inginer care mereu cauta o provocare pe care sa o rezolve. Ce ganduri apar? Cum se simte scoala online fara implicatiile negative?

Pentru ca au fost discutii in ultima perioada privind posibilitatea reluarii scolii online, dupa ce am trecut de neputinta data de lipsa controlului, am inceput sa ma gandesc la solutii. Ce pot sa fac cat e copilul in online, ce pot sa mut seara, cine ma poate ajuta, cum optimizez timpul alocat gatitului, ce vom face impreuna dupa scoala. Toate aceste ganduri mi-au redat sentimentul ca totusi volanul e la mine. Ma simt mai linistita si ma bucur pentru ca stiu ca baietelul meu va aprecia ca avem mai mult timp impreuna.

Cu un ultim gand as vrea sa va las. Prea multa vreme am fost victime ale pandemiei, ale sistemului, ale neajunsurilor. Va propun sa va dati un pas in spate si sa deveniti creatorii lumii voastre. Nu putem schimba faptul ca acest virus exista, dar putem alege cum reactionam, pe ce ne concentram, unde ne gasim bucuria.