Cum ne aparam copiii de sindromul impostorului?

Observ in ultima vreme in practica de coaching aparitia deasa a sindromului impostorului. Intrucat aceasta afectiune  nu apare in mod inexplicabil in viata de adult ci are printre cauze si mediul familial in care am crescut, consider ca e nevoie de putina lumina si pentru parinti. Respectiv, cum sa facem sa nu crestem copii care vor suferi de sindromul impostorului.

De ce nu ne dorim ca ai nostri copii sa sufere de sindromul impostorului?

Imaginati-va cum din mogaldetele mici pe care le-ati ingrijit si indrumat au crescut niste oameni mari, frumosi, echipati cu toate cunostintele de care au nevoie sa infloreasca si sa se dezvolte in continuare.

Sindromul impostorului este acea afectiune care ii opreste practic sa se bucure de ceea ce au realizat si se manifesta prin sentimentul ca nu sunt suficient de buni, ca nu merita succesul pe care il au si se tem ca altii ii vor demasca ca fiind impostori.

Exista o serie de factori care pot influenta dezvoltarea sindromului impostorului, iar unul dintre acestia poate fi mediul familial in care copilul creste.

Iata asadar o serie de greseli pe care le putem face ca parinti si care pot influenta aparitia sindromului impostorului:

  • Comparatia dintre frati: Copiii care se simt în competitie cu frații lor pot dezvolta o mentalitate de impostor pentru a face fata presiunii de a se ridica la nivelul asteptarilor. Competitia dintre frati pentru performante academice sau profesionale poate sa duca la o scadere a stimei de sine.
  • Setarea nerealista a asteptarii copilului ca va reusi in absolut orice isi va propune, sau ca perfectiunea este usor de obtinut. Este vorba aici de discursul unor parinti in care i se repeta copilului ca orice ii este la indemana, ca este cel mai minunat copil, etc. In mod neintentionat parintii trimit mesajul ca au asteptari foarte mari de la copii care vor resimti astfel o presiune foarte mare.
  • Critica excesiva si lipsa de apreciere a copilului in mediul familial poate duce la o scadere a stimei de sine si la dezvoltarea sentimentului de impostor. De exemplu, daca parinții au fost mereu critici cu privire la performantele academice ale copilului, acesta poate sa se simta nesigur in capacitatea sa de a face fata situatiilor academice si poate dezvolta sindromul impostorului
  • Mesaje diferite din partea parintilor. Daca un parinte este critic in timp ce celalalt mai mult lauda copilul, studiile arata ca tendinta copilului va fi mai intai sa isi multumeasca parintele critic.
  • Unele culturi, in special cele unde exista un trecut comunist cum este cazul Romaniei, pot promova ideea ca modestia si umilinta sunt calitati importante, iar acest lucru poate duce la dezvoltarea sindromului impostorului. In aceste culturi, oamenii pot simti ca nu merita sa primeasca aprecierea sau recunoasterea pentru munca lor si pot sa se simta nesiguri in propriile lor capacitati
  • Copiii din familiile in care li se atribuie rolul de parinti, respectiv unde au responsabilitati inadecvate varstei lor, vor trai sentimente de incompetenta si inadecvare in raport cu sarcinile cu care se confrunta. Se creaza astfel un mediu propice pentru dezvoltarea sindromului impostorului.

Ce putem face asadar pentru a crea un mediu familial pozitiv pentru copiii nostri care sa reduca sau sa previna aparitia sindromului impostorului?

  • Ne amintim ca viata este o calatorie nu o destinatie. E importanta asadar sa ne focusam pe a incuraja efortul depus de copii, nu doar rezultatele obtinute. Invatam astfel copilul sa se bucure de tot procesul de invatare, nu doar de rezultat.
  • Ii comunicam copilului inclusiv prin propriile comportamente ca esecul este o parte normala a procesului de invatare. Scopul este sa ne imbunatatim propriile performante, nu sa ne comparam cu altii.
  • Construim un mediu familial in care copilul sa se simta in siguranta. In felul acesta cream spatiul unde putem discuta cu copilul despre lucrurile pe care le face bine, putem asculta despre problemele cu care se confrunta astfel incat sa il putem ajuta in mod realist sa le faca fata. In loc de “Poti sa faci orice” ii vom invata sa se intrebe: “Ce fac eu bine? Cu ce am probleme? Ce pot face pentru a imbunatati ceva la care am probleme? Sau cel putin sa-l fac suficient de bun. “
  • Incurajati copilul sa ceara ajutor – ajutati copilul sa inteleaga ca este normal sa ceara ajutor atunci cand are nevoie si ca acest lucru nu inseama ca este slab sau incompetent. Incurajati-l să discute cu parintii, profesorii sau alti adulti de incredere atunci cand are probleme sau intrebari

In general, este important sa cream un mediu familial care sa promoveze increderea in sine, dezvoltarea personala si suportul emotional. Aceste lucruri pot ajuta la prevenirea si reducerea sindromului impostorului la copii.