Ce te ajuta sa fii un parinte mai bun. Coaching sau psihoterapie?

Ultimele zile le-am petrecut in cadrul cursurilor de formare in psihoterapie prin Analiza Tranzactionala, studiind modalitati prin care pot fi identificate si vindecate traumele din copilarie.

Am avut astfel ocazia sa fac o paralela intre beneficiile psihoterapiei pe de o parte, si al coaching-ului pe de alta, asupra felului in care ne crestem copiii.

Primele experiente traite inca de la nastere isi pun amprenta profund asupra noastra, iar in cazul in care acestea sunt traumatice, cu atat mai mult impactul lor ne influenteaza calitatea vietii, natura relatiilor pe care le avem cu oamenii din viata noastra.

Deoarece parte din munca in psihoterapie reprezinta vindecarea traumelor timpurii ale copilului nostru interior, pentru a ajunge la rezultatele dorite, aceasta poate sa dureze ani de zile.

De asemenea, in practica se dovedeste ca majoritatea parintilor care au cauzat aceste traume nu au avut aceasta intentie, ci din contra. Insa, modalitatea prin care si-au crescut copiii a fost modelata de propriile experiente de viata, de multe ori traumatice la randul lor. E un lant  al suferintei ce se perpetueaza de-a lungul generatiilor.

Diferenta dintre noi si parintii nostri, sau parintii lor, este ca in prezent avem instrumentele necesare ruperii acestui lant:

  • Psihoterapie – prin acest demers putem sa ne eliberam de efectele traumelor pe care le-am trait. Putem sa vindecam ce a fost astfel incat sa avem libertatea de a ne decide propriul viitor. Psihoterapia este despre noi, insa efectele sale se vad nu doar in viata noastra, ci si relatiile pe care le avem cu oamenii din vietile noastre. Procesul terapeutic este profund si de durata.
  • Coaching – In coaching exploram solutiile pe care le avem acum in privinta felului in care ne crestem copiii, astfel incat sa nu lasam propriile traume sa ajunga la ei. Este un proces ce pleaca din provocarile prezentului (ce avem de rezolvat acum, care sunt resursele pe care le avem la dispozitie) astfel incat sa privim catre viitorul dorit. Efectele coaching-ului se vad inca dupa primele sedinte, inclusiv prin imbunatatirea relatiilor cu familia.

Asadar, stiind cat de dureroase sunt traumele din copilarie cauzate de felul in care am fost crescuti, valoarea coaching-ului pentru parinti este cu atat mai mare pentru ca ne ajuta sa obtinem niste rezultate mai rapid in relatia cu copiii, oferindu-ne astfel timp sa lucram in terapie propriile traume.

Daca simti ca relatia cu copilul tau are nevoie sa fie reparata, daca nu reusesti sa ai momente de conectare cu copilul tau, daca acesta are un comportament greu de gestionat, poti apela la coaching pentru a gasi solutii.

In cazul in care ai intrebari sau vrei sa afli mai multe despre coaching te invit sa-mi scrii un mesaj si putem discuta pentru a vedea daca coaching-ul este ceea ce ai nevoie.