Observ ca de multe ori parerile adultilor cu privire la limite sunt destul de rigide si de aici apar de multe ori conflicte intre parinti si copii sau intre parinti cu privire la ce limite sunt importante, ce se intampla daca sunt incalcate, cat de mult sa insistam sa fie respectate si mai ales ce facem daca limitele ne erodeaza conectarea cu copiii nostri.
In primul rand va propun sa reflectati asupra beneficiilor existentei regulilor si a limitelor pentru copii. Ele exista pentru a le oferi acestora un cadru sigur in care sa se dezvolte si sa creasca armonios. Daca acestea nu ar exista, copilului i-ar lipsi siguranta de a explora lumea inconjuratoare, nu ar putea sa isi lase curiozitatea sa il ghideze pentru ca ar fi in pericol.
Rolul limitelor sunt de a ii indica copilului unde e in siguranta, insa daca ele sunt prea largi sau prea riigde, copilului ii va lipsi elementul de siguranta care ii ofera de fapt libertate.
Asadar, putem sa avem mai multe categorii de reguli si aceste categorii sunt specifice pentru fiecare familie in parte.
Exista reguli care nu se negociaza (de ex cele ce tin de siguranta, de respect, de educatie etc) si reguli care se negociaza. Fiecare categorie are beneficiile sale specifice. Cele ce nu se negociaza au drept scop crearea cadrului de siguranta, insuflarea valorilor familiei, iar cele ce se negociaza sunt si ele la fel de importante. Ele ii invata pe copii sa isi asume responsabilitatea, le ofera posibilitatea sa invete sa ia decizii, le ofera sentimentul ca sunt in control, ajuta la cresterea stimei de sine.
Sa luam exemplul unui copil de 7 ani care isi exprima dorinta de a sta treaz pana mai tarziu. Putem sa ii spunem ca in nici un caz nu poate sa stea treaz mai tarziu de ora 8.00, sau putem sa ii spunem ca ii intelegem frustrarea, multi prieteni de-ai lui se lauda cu ora lor tarzie de culcare. Pentru ca somnul e important dar si dorinta sa e importanta ii putem spune ca va avea posibilitatea sa se culce mai tarziu in weekend si in vacante.
Procesul acesta de negociere le ofera copiilor posibilitatea de a invata sa argumenteze, sa isi sustina punctul de vedere, de a invata sa fie responsabili. Invata ca si nevoile lor sunt importante si ca exista metode pozitive de a si le implini. Consecinta este ca ei experimenteaza sentimente precum acceptare, putere, importanta, responsabilitate, frustrare, iubire.
Regulile ce nu se negociaza de asemenea ii invata pe copii lectii importante. Faptul ca siguranta si bunastarea lor e importanta, ca parintii sunt responsabili si pot sa se asigure ca regulile sunt respectate. Copiii in consecinta se simt in siguranta, ingrijiti, au incredere si pot de asemenea sa simta frustrare, iritare si sa doreasca sa opuna rezistenta.
Un alt aspect demn de a fi mentionat este ca cele mai multe reguli nu sunt scrise in piatra. Ele se pot modifica odata cu cresterea copilului.
Daca observati ca copilul incalca foarte des regulile, este in regula sa va luati timp si sa verificati daca aceste reguli pot deveni negociabile in cazul in care inainte nu erau, daca copilul are o nevoie care nu e implinita etc.
Daca sunteti deschisi si nu asociati regulile cu ceva negativ si aveti in vedere beneficiile aduse, precum si nevoile copiilor vostri, aveti toate ingredientele pentru a crea un teren fertil pentru cresterea armonioasa a copiilor.